Gynekologi

Generell informasjon om gynekologisk undersøkelse

Gynekologer er leger som er spesialister i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Konsultasjon hos gynekolog innebærer ofte gynekologisk undersøkelse og innvendig ultralyd.

Selve undersøkelsen tar som regel bare noen få minutter. Det er mulighet for prøvetaking (som feks celleprøve, bakterieprøve eller liknende) og ultralyd. Alle får svar på prøvene sine. Svar sendes som regel via sms (hvis ønskelig). Det er viktig at du som pasient opplyser oss om riktige personopplysninger slik at vi alltid kan nå deg.

Det er generelt ikke noe problem å gjennomføre gynekologisk undersøkelse selv om man har menstruasjon. Dersom man skal ta celleprøve er det derimot en fordel om man utfører denne etter at blødningen er over.

 

Vanlige gynekologiske problemstillinger:

 •   Infeksjoner i underlivet/kjønnssykdommer
 •   Smerte i underlivet eller nedre del av magen
 •   Menstruasjonssmerter
 •   Blødningsforstyrrelser
 •   Overgangsplager
 •   Fremfall
 •   Celleprøve
 •   Kjønnsvorter og HPV
 •   Utredning av urinlekkasje
 •   Ultralyd (2D/3D)
 •   Barneønske
 •   Prevensjonsveiledning
 •   Spiralinnsetting
 •   Innsetting av P-stav
 •   Generelle underlivsplager

 

Rutineundersøkelse

Gynekologisk rutineundersøkelse er anbefalt hvert 3. år for kvinner mellom 25-69 år. Timen hos oss inkluderer samtale for kartlegging og gynekologisk undersøkelse med prøvetaking. I tillegg gjøres en såkalt vaginal (“innvendig”) utralyd hvis ønskelig.

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/

 

Prevensjon

Vi tilbyr prevensjonsveiledning inkludert generell gynekologisk undersøkelse slik at du får en type prevensjon som er tilpasset deg. Om du har bestemt deg for prevensjon i forkant, så er det viktig at du gir oss beskjed dersom det er aktuelt med innsettelse av spiral eller P-stav. Vi kan isåfall bestille inn dette i forkant slik at det kan settes inn ved samme konsultasjon. Alternativt kan du få e-resept og hente ut preparatet som du så tar med til konsultasjon.

 

Økonomisk støtte til prevensjon for deg mellom 16 og 22 år

Jenter mellom 16 og 22 år får dekket hele eller store deler av utgiftene til prevensjon. Du kan tenke litt smart og få nesten gratis prevensjon lenger! Hvis du setter inn en hormonspiral et par måneder før du blir 20 år, har du faktisk gratis prevensjon i opptil 5 år! Og det vil være noe redusert pris helt til måneden før du blir 22 år.

Bidraget vil gjøre at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis, avhengig av hvor lenge de varer og hvor gammel du er. Ordningen gjelder fra måneden etter at du fyller 16 år, og varer til og med måneden før du fyller 22 år.

Prisreduksjonen du har krav på, regnes ut på apoteket og trekkes fra i kassen når du skal betale. Apoteket tar utgangspunkt i fødselsdatoen din.

For nærmere informasjon se her: https://helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/bidragsordning-for-prevensjonsmidler

Hvis du planlegger innsetting av hormonell prevensjon eller kobberspiral hos oss og ønsker å benytte deg av dette tilbudet, så er det viktig at du gir beskjed slik at vi kan sende deg resept i forkant av timen.

Har du bestilt time til innsetting av spiral? Ta gjerne smertestillende (feks i form av Ibux hvis du tåler dette) ca 1 time før konsultasjonen. Det beste tidspunktet for innsetting av spiral er mot slutten av en menstruasjon, men spiralen kan settes inn når som helst i syklusen.

 

Celleforandringer og HPV

Vi tilbyr samtale om celleforandringer, HPV og vaksinering. 

HPV er en forkortelse for "humant papillomavirus". Det finnes ca 200 forskjellige typer humant papillomavirus. Noen typer er helt ufarlige, mens andre kan forårsake celleforandringer. Celleforandringer som ikke behandles kan i få tilfeller utvikle seg til livmorhalskreft. Det er derfor viktig at man følger anbefalt screening-program. 

Vi følger nasjonal veileder i oppfølging av celleforandringer og HPV. I de fleste tilfeller vil dette gå tilbake av seg selv. Av og til er det behov for utvidet prøve, eller henvisning til sykehus. Ta gjerne kontakt med oss for ytterligere informasjon.

Vestfold Gynekologi, Olsrød Park Tønsberg, Gauterødveien 6B, 3154 Tolvsrød
33 30 19 00